Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]снимка Цветеслава Гълъбова, фейсбукХубаво е всички да

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgснимка Цветеслава Гълъбова, фейсбукХубаво е всички да
Коментари Харесай

Психиатър: Хубаво е всички да се замислим за личната си отговорност за явлението диктатор

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

фотография Цветеслава Гълъбова, фейсбук

Хубаво е всички да се замислим за персоналната си отговорност за явлението деспот. 

Това разяснява шефът на " Св. Иван Рилски " д.р Цветеслава Гълъбова във фейсбук.

Ето пълния й коментар:

В предизборна акция сме, въпреки че не е открита публично. Все по-често чуваме от някогашната власт, воглаве с нейния бизнес водач, че Президентът е деспот. Веднага това, както е всекидневно, се поде като ехтене от дежурните по телевизионни изяви чиновници на бизнес компанията и извънщатните такива, които са на хонорар /водят се евентуално консултанти/ и се повтаря, повтаря, повтаря. Дали са чували за Гьобелс не зная, само че съблюдават казаното от него за повторената 100 пъти неистина.

Ето каква информация ни дава всезнаещата уикипедия за ДИКТАТОР /Древен Рим/. В търсачката първо това излиза

" Диктатор (на латински: dictator, от dicto – диктувам, нареждам) била изключителна служба, изпълнявана от магистрат в интервала на Републиката (V век — втората половина на I век пр.н.е.) в Древния Рим.

Диктаторът бил назначаван от консулите по решение на сената за интервал не по-голям от 6 месеца и само при положение на изключителна заплаха (вътрешни вълнения, военна заплаха и др.), когато се считало за належащо властта да бъде придадена в ръцете на едно лице. След превъзмогване на спешната обстановка диктаторът е трябвало да сдаде властта си.

Назначеният деспот имал цялостната държавна власт (imperium). При назначението на диктатора към купата му постоянно се добавяла и повода за избирането му (например купата на деспот, определен поради военна заплаха била Dictator rei gerundae causa, т. e. деспот за водене на война). Отличителните му знаци били обточена роба и курулски стол. Придружавали го 24 ликтора (колкото общо имали двамата консула).

Присъдата на диктатора до IV век пр.н.е. не подлежала на апелативно разглеждане от националното заседание. Бил е над закона и след приключване на мандата му, т.е. не е могъл да бъде съден за осъществени през времето на ръководството си действия.

Обикновено на диктатора били подчинени всички длъжностни лица, в това число и консулите.

Първоначално на длъжността деспот можело да бъдат назначавани единствено патриции, само че от 356 пр.н.е. това било позволено и за роби.

Имало случаи, когато деспот бил избиран за осъществяването на съответна задача (например от набожен характер).

Много рядко имало диктатори (последният легален през 202 година пр.н.е.). В интервала на късната Република, при Сула и Цезар, които били назначени за диктатори без ограничаване на периода (dictator perpetuus), длъжността деспот придобила монархически темперамент. Тази служба била анулирана през 44 пр.н.е. от Марк Антоний "

Тези размишления ми се въртят из главата от през вчерашния ден, след новината за отдръпването на Елен Герджиков като ръководител на СОС. Г-н Борисов като един същински демократ съобщи изцяло умерено и безрезервно, че той го е махнал. И това, в случай че не е самопризнание за тирания, здраве му кажи. През годините бяха махани и оттегляни всевъзможни чиновници на бизнес организацията - в това число и ръководител на Народно събрание.

Ще ми се публицистите да извърнат внимание на този феномен - отдръпване на хора от изборни длъжности по избор на " водача " на " политическата партия ". Това е белег, патогномоничен признак на тежко обществено заболяване. То е полифакторно обусловено - значение имат обществено-икономическите условия, равнището на публично схващане, персоналните качества на кандидатстващия и реализиращия диктатурата човек, геополитически фактори, публичната толерантност и други

Хубаво е всички да се замислим за персоналната си отговорност за явлението деспот. Много информация по тематиката ще намерите в Психология на тълпите на Г. Любон, Човекът Социално животно на Ел. Арансън и Интервю с деспот на Огнян Стефанов. И доста други, несъмнено.

Приятно четене! И мислене! Идват избори!!!!



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР